~this blog is belongs to FazirahHanem~
RSS

Wednesday, July 31, 2013

~Kek Gulung Jem Strawberry

Ni percubaan kedua aku buat swiss roll..alhamdulillah..jadi juga. Kali pertama guna resepi bahulu gulung..jadi juga tapi pecah-pecah.

Bahan A;
Kuning Telur- 3 biji
Gula Castor- 75g
Air- 50ml
Minyak Masak/ Minyak Jagung- 40ml
Tepung Gandum- 80g
Esen Vanilla- 1ts

Bahan B;
Telur Putih- 3 biji
Gula Castor- 2ts
Cream of Tartar- 1/8 ts

Bahan lain;
Jem Strawberry secukupnya.

Cara-cara;
1. Pukul luning telur dan gula hingga kembang.
2. Masukkan air, minyak, esen vanilla dan tepung.
3. Pukul hingga kembang.
4. Pukul bahan B hingga kembang (terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh)
5. Masukkan bahan B kedalam adunan bahan A.
6. Kaup balik hingga kedua-dua adunan sebati.
7. Masukkan adunan kedalam loyang yang telah di sapu mentega dan di lapik kertas grease.
8. Bakar selama 10 min dengan suhu 170.
9. Sejukkan dan sapu jem keatas kek.
10. Gulung


p/s: masih amatur. tak pandai nak gulung sampai tertanggal kulit dia tapi masih enak :p

No comments: